SEGRO

Project uitgelicht: SEGRO park

SEGRO Park Amsterdam Airport Logistics Centre is een nieuw distributiecentrum bij Schiphol, gebouwd volgens de methodiek BREAAM-NL. Het gehele terrein is maar liefst 30.000 m² groot, waarvan de eerste 10.000 m² reeds is opgeleverd. Het gebouw dat op dit moment is gerealiseerd, omvat de eerste 10% van het totale park. De komende jaren zal de rest van de gebouwen in fases worden bijgebouwd.

 

Vraagstuk
De grote, hoge hallen zijn moeilijk te verlichten. Hoewel het toepassen van kunstverlichting in een gebouw gemakkelijker is, is daglicht onmisbaar. Er werd nagedacht over een manier van daglichttoetreding tussen de paden in het magazijn, welke voldoet aan de eisen van ‘BREEAM Excellent’.

 

Oplossing
Gelukkig is geen vraagstuk te moeilijk voor Solatube, want met 96 Solatubes van het type 330-O, de magazijn variant, is dit vraagstuk opgelost. De Solatubes bevatten onder andere prefab geïsoleerde dakopstanden, voor een snelle installatie en optimaal resultaat. Bovendien zorgen deze geïsoleerde dakopstanden voor betere isolatiewaarden en een perfecte aansluiting op de dampdichte laag. Ook tijdens de installatie van de Solatubes moest Techcomlight voldoen aan de BREEAM Excellent eisen zoals bijvoorbeeld het bijhouden van: kilometer rapportage van het montage team, registratie van de herkomst van de producten en aantal afgelegde kilometers van het transport van de producten.

 

BREEAM methodiek
Mies architectuur, gevestigd in Ede, heeft het distributiecentrum op een zeer energiezuinige manier ontworpen. Vanaf de ontwerpfase is de methodiek BREAAM-NL toegepast. De loodsen worden bijvoorbeeld voorzien van een warmtekoudeopslag (WKO), Solatube daglichtsystemen en op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Door dergelijke toepassingen is dit het eerste project dat SEGRO ontwikkelt met een ‘BREEAM Excellent’ status in de Benelux.

 

FM principe
SEGRO park is tevens gebouwd volgens het FM principe. Er wordt enkel gewerkt met producten die in het bezit zijn van een FM keurmerk, waaronder het Solatube daglichtsysteem.