Vonk

Potentie

De maatschappij is volop in beweging. Een pluimveehouder heeft baat bij de veranderende behoeftes van de maatschappij op het gebied van het welzijn van dieren, namelijk door:
- Verbetering welzijn van de kip doordat alleen het gewenste daglicht aanwezig is;
- Verduurzamen van productie in de pluimveehouderij;
- Gezond daglicht voor de pluimveehouder;
- Energiebesparing;
- Imagoverbetering richting de afnemer;
- Bereik nieuwe eindgebruikers;
- Onderscheiden van andere bedrijven.

 

Welzijnskeurmerk
Op dit moment is de pluimveebranche veelal in het nieuws, denk maar eens aan de reclame van Wakker Dier. Het welzijn van het dier is daarbij het meest besproken onderwerp. Het niet hebben van een dierenwelzijnskeurmerk wordt anno 2018 hard afgestraft. Niet de consumenten maar de dieren betalen de prijs van bijvoorbeeld kiloknallers. Niet voor niets dat een groot deel van de pluimveesector druk is om te voldoen aan de verschillende keurmerken. Een belangrijk onderdeel om aan de eisen van die keurmerken te voldoen is de aanwezigheid van daglicht.

 

Pluimveebedrijf Vonk
Pluimveebedrijf Vonk is een goed voorbeeld van een bedrijf dat inspeelt op de gaande veranderingen in de sector. De familie Vonk uit Didam houdt al een aantal jaar pluimvee. Inmiddels telt het pluimveebedrijf 46.000 legkippen.

 

Vraagstuk
De familie wil met hun bestaande stallen overgaan op stallen die beter inspelen op het welzijn van de kip. Het ‘Beter Leven’ keurmerk komt daarvoor in aanmerking. Om aan de gestelde eisen van het ‘Beten Leven’ keurmerk te voldoen, is de toetreding van daglicht zeker een vereiste. Toentertijd kwam er te weinig daglicht de stallen binnen volgens de normen van het keurmerk. Tijd om daar wat aan te doen!

 

Oplossing
Het daglichtadvies van Techcomlight heeft het Agri Dakvenster voorgeschreven. Dit venster is goed geïsoleerd en heeft een uitstekende lichtspreiding. Er zijn in totaal 13 dakvensters geplaatst. Op deze manier is er een gezonde leefomgeving voor de kippen gecreëerd en voldoet de stal nu aan het ‘Beter Leven’ keurmerk met één ster.

 

Wilt u ook weten wat daglicht voor een verschil in uw stal kan maken? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze daglichtprofessionals. Ze helpen u graag!