Overloopbare daglichtbuis

Project uitgelicht: Park 20|20

Het businesspark 20|20 bij het Haarlemmermeer is wereldwijd de eerste fullservice Cradle to Cradle werkomgeving. Centraal in dit park staat het delen van gemeenschappelijke duurzame waarden, de gezonde en groene werkomgeving en het werken anno nu. Deze denkwijze en manier van ondernemen heeft tal van grote bedrijven aangetrokken.

 

De Cradle to Cradle filosofie houdt tijdens en na bouw van het park rekening met de mens, het milieu en de economische haalbaarheid. Park 20|20 is een goed voorbeeldproject van zo’n duurzame werkomgeving. Er zijn in dit project zoveel mogelijk Cradle to Cradle gecertificeerde materialen gebruikt, waaronder overloopbare daglichtbuizen. Het gehele project is getoetst middels de BREEAM-certificering.

 

Toepassing daglichtbuizen
Ieder gebouw in het businesspark heeft verschillende duurzame toepassingen. Een van die toepassingen is een (overloopbaar) daglichtsysteem. De daglichtbuis wordt onder andere toegepast in de parkeergarage en Parkcafé Groen. Het café heeft een groen dak met daarin vijf daglichtsystemen voor plat dak geïnstalleerd. Het restaurant is hierdoor goed en dynamisch verlicht.

 

Overloopbaar daglichtsysteem
Het overloopbare daglichtsysteem wordt toegepast in de ondergrondse parkeergarage. Boven de parkeergelegenheid bevindt zich onder andere een houten vlonder welke deel uitmaakt van het voetpad. Een koepel om het daglicht op te vangen is in deze situatie niet wenselijk. Vandaar dat er voor vijf overloopbare koepels zijn gekozen. Op deze manier wordt er geen afbreuk gedaan aan de omgeving en wordt er toch daglicht gecreëerd onder de grond!