Fort Kijkuit3

Project uitgelicht: Fort Kijkuit

Het 19e eeuwse Fort Kijkuit, deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is onlangs gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw. In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. het werk uitgevoerd.


Probleem
Licht krijgen in een fort omringt door een dak van 1,9 meter dik; dat brengt de nodige problemen met zich mee. Zo moet er bijvoorbeeld een afstand overbrugd worden van het dak tot het plafond.


Oplossing
Het is een zeer bijzonder project. De monumentale waarde van het pand mag namelijk niet worden aangetast. De Solatubes zijn dwars door het 1,9 meter dikke dak van het fort aangebracht. Speciaal voor deze klus werd een diamantboor gemaakt met een doorsnede van 55 centimeter en een lengte van een kleine 2 meter. De Solatube buizen zijn geïsoleerd door ze te omwikkelen met Alkreflex. Het dak is bedekt met een halve meter grond en zand. Vandaar dat de tubes verlengd zijn met PVC-buizen. De stroken van PE-schuim rond de kokers isoleren de doorvoeren en EPDM-folie rond de gaten maakt het geheel waterdicht. Na installatie blijkt de Solatube daglichtbuis een zeer effectieve oplossing. De nieuwe gecreëerde werkplekken in het fort, die voorheen in duisternis gehuld waren, krijgen nu voldoende daglicht.

Foto's Fort Kijkuit