ABC school De Zonneparel

Project uitgelicht: ABC school De Zonneparel

De gemeente Amersfoort heeft op het gebied van duurzaamheid en klimaat hoge eisen en ambities neergelegd. De ABC school is gebouwd conform Frisse Scholen klasse B en Passiefhuis concept. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen genomen waardoor de school energie neutraal kan functioneren. Het gekozen concept en ontwerp resulteren in een gebouw met een gemiddelde GPR-score van 9 op de thema’s milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde en zelfs een score van 10 op het thema energie. Om dit alles zo goedkoop en efficiënt te realiseren is het project volledig opgezet in BIM.

Probleem
Om te voldoen aan de strenge eisen van het Passiefhuis concept moest de school luchtdicht gebouwd worden. Om voor de GPR-score een 10 op het gebied van energie te krijgen moest optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding.

Oplossing
In de gymzaal is drie keer de Solatube 750DS met daglichtdimmer geïnstalleerd. De dimmer was in dit geval wenselijk, omdat de gymzaal ook fungeert als podium. In het kinderdagverblijf is vijf keer de Solatube 330DS ingebouwd. De koepels van de Solatubes zijn gevestigd op het dakterras, vandaar dat er is gekozen voor polycarbonaat koepels. Deze zijn namelijk slagvaster dan de standaard koepels van arcylaat.

Testimonial
Gemeente Amersfoort: “De Solatubes dragen bij aan een gezonde en prettige leer-, werk-, sport- en ontspanningsomgeving.”

Architect: Jorissen Simonetti

Foto's ABC school De Zonneparel